Tuesday, September 16, 2008

Adakah kita benar-benar berdoa..

Assalammualaikum dan salam sejahtera,Doa suatu harapan yang ikhlas dari hati yang jujur dan hanya kerana Allah swt. Adakah kita benar-benar berdoa untuk mendapatkan yang terbaik dari Allah swt, adakah kita pernah menangis memohon benar-benar akan apa yang kita hajatkan dari Allah swt? Ramai orang yang berdoa kerana ianya sebagai amalan yang biasa dilakukan kerana setelah selesai sembahyang, kadang kala tidak memahami apa yang di doakan, tidak sedar apa yang diminta kerana doa yang dibaca telah dihafal semasa masih kecil lagi dan kita hanya mngulangi apa yang kita ingat daria masa kesemasa.Alangkah ruginya seorang yang tidak mengetahui apa yang dimintanya kepada Allah swt yang maha berkuasa memberikan apa sahaja yang dikehendaki oleh hamba-hambanya, Allah swt bukan sahaja berkuasa memberikan apa sahaja tetapi menjanjikan akan memberikan apa sahaja yang diminta oleh hamba-hambanya sekiranya kita memohon dengan penuh kesungguhan dan berharap redzanya. Tetapi adakah kita benar-benar mengambil kesempatan ini untuk berharap dan menyerahkan segala keputusan kepada Allah swt semata-mata. Kita perlu sedar bahawa Allah swt mengetahui apa yang terbaik buat diri kita, sekiranya kita berharap dan apa yang kita harapkan tidak kita perolehi, maka kita perlu berbaik sangka kepada Allah swt kerana apa yang tidak kita perolehi itu mungkin ada yang lebih baik yang akan diberikan oleh Allah swt, atau mungkin belum tiba masanya kerana kita mungkin belum bersedia dan jika diberikan juga akan menyusahkan kehidupan kita.


Kadang kala kita mahukan gaji yang bertambah, kita mahukan pangkat, kita mahukan kekayaan tetapi apa yang kita hajatkan tidak kunjung tiba mungkin kerana Allah swt mengasihi diri kita, Dia tahu sekiranya kita diberikan apa yang kita minta mungkin kita cepat lupa daratan dan melakukkan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah swt dan menjadikan kita manusia yang rugi bukan sahaja di dunia tetapi di akhirat juga. Oleh sebab itu kita perlu belajar untuk berbaik sangka kepada Allah swt, di mana apa sahaja yang diberikan oleh allah swt kepada kehidupan kita semuanya ada yang terbaik untuk kita mempelajari dan membetulkan kesilapan yang telah kita lakukan dan kita perlu melakukan yang terbaik kerana kita menyedari dan mempercayai bahawa Allah swt maha melihat apa yang kita lakukan dan Dia mengetahui apa yang ada didalam pemikiran kita.Marilah kita mengunakan kesempatan yang ada buat bulan Ramadan ini untuk memohon doa kepada Allah swt agar diberikan kehidupan yang penuh dengan keredaan dari Allah swt dan berharap yang terbaik didalam kehidupan di dunia dan di akhirat. Amin.


______________________________________________________________Adakah ada yang Akan Mendoakan Kita?


Seorang pengarah yang berjaya jatuh di kamar mandi dan akhirnya stroke. Sudah 7 malam dirawat di RS di ruang ICU. Di saat orang-orang terlelap dalam mimpi malam, dalam dunia roh seorang malaikat menghampiri si pengarah yang terbaring tak berdaya.


Malaikat memulakan pembicaraan, Kalau dalam waktu 24 jam ada 50 orang berdoa buat kesembuhanmu, maka kau akan hidup. Dan sebaliknya jika dalam 24 jam jumlah yang aku tetapkan belum terpenuhi, itu berertinya kau akan meninggal dunia!


Kalau hanya mencari 50 orang, itu sangat mudah.'kata si pengarah ini dengan yakinnya. Setelah itu Malaikat pun pergi dan berjanji akan datang 1 jam sebelum batas waktu yang sudah disepakati.


Tepat pukul 23:00, Malaikat kembali mengunjunginya; dengan bangganya si pengarah bertanya, Apakah esok pagi aku sudah pulih? Pastilah banyak yang berdoa buat aku, jumlah pekerja aku punya lebih dari 1000 orang, jadi kalau hanya mencari 50 orang yang berdoa pasti bukan perkara susah.


Dengan lembut si Malaikat berkata, Anakku, aku sudah berkeliling mencari suara hati yang berdoa buatmu tapi sampai saat ini baru 3 orang yang berdoa buatmu, sementara waktumu tinggal 60 minit lagi. Rasanya mustahil kalau dalam waktu dekat ini ada 50 orang yang berdoa buat kesembuhanmu.


Tanpa menunggu reaksi dari si pengarah, si malaikat menunjukkan layar besarberupa TV siapa 3 orang yang berdoa buat kesembuhannya. Di layar itu terlihat wajah duka dari sang isteri, di sebelahnya ada 2 orang anak kecil, putera puterinya yang berdoa dengan khusuk dan nampak ada titisan air mata di pipi mereka.


Kata Malaikat, Aku akan memberitahukanmu, kenapa Tuhan rindu memberikanmu kesempatan kedua? Itu kerana doa isterimu yang tidak putus-putus berharap akan kesembuhanmu.


Kembali terlihat dimana si isteri sedang berdoa jam 2:00 subuh, Tuhan, aku tahu kalau selama hidupnya suamiku bukanlah suami atau ayah yang baik! Aku tahu dia sudah mengkhianati pernikahan kami, aku tahu dia tidak jujur dalam kerjanya, dan kalaupun dia memberikan sumbangan, itu hanya untuk popularity dan menaikkan namanya saja untuk menutupi perbuatannya yang tidak benar dihadapanMu. Tapi Tuhan, tolong pandang anak-anak yang telah Engkau berikan pada kami, mereka masih memerlukan seorang ayah. Hambamu ini tidak mampu membesarkan mereka seorang diri.


Dan setelah itu isterinya berhenti berkata-kata tapi air matanya semakin deras mengalir di pipinya yang kelihatan cengkung karena kurang rehat.


Melihat peristiwa itu, tampa terasa, air mata mengalir di pipi pengarah ini. Timbul penyesalan bahwa selama ini bahawa dia bukanlah suami yang baik. Dan bukan ayah yang menjadi contoh bagi anak-anaknya. Malam ini dia baru menyadari betapa besar cinta isteri dan anak-anak padanya.


Waktu terus berlalu, waktu yang dia miliki hanya 10 minit lagi, melihat waktu yang makin sempit semakin menangislah si pengarah ini,penyesalan yang luar biasa. Tapi waktunya sudah terlambat ! Tidak mungkin dalam waktu 10 minit ada yang berdoa 47 orang!


Dengan sedihnya dia bertanya, Apakah diantara pekerjaku, kaum kerabatku, teman kerja ku, teman organisasiku tidak ada yang berdoa buatku?


Jawab si Malaikat, Ada beberapa yang berdoa buatmu.Tapi mereka tidak ikhlas. Bahkan ada yang mensyukuri penyakit yang kau derita saat ini. Itu semua karena selama ini kamu mementingkan diri, sombong, mengainaya pekerja, kejam, ego dan bukanlah pihak atasan yang baik. Bahkan kau sanggup memecat pekerja yang tidak bersalah dan yang tidak setimpal dengan kesalahannya..

Si pengarah tertunduk lemah, dan pasrah kalau malam ini adalah malam yang terakhir buat dia. Tapi dia minta waktu sesaat untuk melihat anak dan si isteri yang setia menjaganya sepanjang malam.


Air matanya tambah deras, ketika melihat anaknya yang sulung tertidur di kerusi hospital dan si isteri yang kelihatan lelah juga tertidur di kerusi sambil memangku si bongsu.


Ketika waktu menunjukkan pukul 24:00, tiba-tiba si Malaikat berkata, Anakku, Tuhan melihat air matamu dan penyesalanmu!! Kau tidak jadi meninggal,karena ada 47 orang yang berdoa buatmu tepat jam 24:00.


Dengan hairan dan tidak percaya, si pengarah bertanya siapakah yang 47 orang itu. Sambil tersenyum si Malaikat menunjukkan suatu tempat yang pernah dia kunjungi bulan lalu.


Bukankah itu Pusat Asuhan Anak Yatim? kata si pengarah perlahan. Benar anakku, kau pernah memberi bantuan bagi mereka beberapa bulan yang lalu, walau aku tahu tujuanmu saat itu hanya untuk mencari populariti saja dan untuk menarik perhatian kerajaan dan pelawat luar negeri.


Pagi tadi , salah seorang anak pusat asuhan tersebut membaca di surat khabar bahawa seorang pengarah terkena stroke dan sudah 7 hari di ICU. Setelah melihat gambar di surat khabar dan yakin kalau orang yang sedang koma adalah kamu, orang yang pernah menolong mereka dan akhirnya anak-anak yatim pusat asuhan sepakat berdoa buat kesembuhanmu.


Doa sangat besar kuasanya. Kita malas. Tidak ada waktu. Beban untuk berdoa bagi orang lain. Ketika kita mengingat seorang sahabat lama/keluarga, kita fikir itu hanya kebetulan saja padahal seharusnya kita berdoa bagi dia. Mungkin saja pada saat kita mengingatnya dia dalam keadaan memerlukan doa dari orang-orang yang mengasihi dia.


Disaat kita berdoa bagi orang lain, kita akan mendapatkan kekuatan baru dan kita boleh melihat kemuliaan Tuhan dari peristiwa yang terjadi. Hindarilah perbuatan menyakiti orang lain... Sebaliknya perbanyaklah berdoa buat orang lain.


Kerana pahlawan sejati, bukan dilihat dari kekuatan fizikal dan hartanya,tapi dari kekuatan hatinya. Katakan ini dengan perlahan, 'Ya TUHAN saya mencintai-MU dan memerlukan- MU, datang dan terangilah hati kami sekarang...!!!'

0 comments: