Thursday, September 2, 2010

Bantuan Ramadhan Untuk Sekolah Ibnu Khaldun

Sekali lagi Ramadan tiba dan sekali lagi peluang untuk mendapatkan kebaikan berlipat kali ganda diberikan oleh Allah swt kepada hamba-hambanya. Gandaan pahala bukan sepuluh kali malah lebih dari itu kerana bulan ini Allah swt dengan kemurahannya akan membalals segala amalan mengikut keikhlasan hati-hati yang melakukannya.
Sekali lagi pihak sekolah Ibn Khaldun mencetak kupun-kupun bernilai sepuluh ringgit, lima ringgit dan juga dua serta satu ringgit untuk kutipan derma pada kali ini. Pada tahun ini kami mensasarkan kutipan berjumlah 3 juta ringgit dengan jumlah kupun sebanyak 5 juta ringgit yang telah dicetak. Untuk menjayakan kutipan ini tentunya sekurang-kurangnya 30 ribu buah kupun bernilai RM100 dapat di edarkan kepada masyarakat dan 30 ribu buah kupun bukan suatu yang sedikit dan memerlukan ramai hati-hati yang ikhlas dan sanggup berkorban mengeluarkkan tenaga untuk membantu melakukan kutipan ini.

Kejayaan atau kegagalan program ini telah ditentukan oleh Allah swt, namun setiap kejayaan pastinya diiringi dengan kesukaran. Allah swt berfirman ”Setiap kesukaran pasti aka nada kesenangan” dan ayat ini di ulang sebanyak 2 kali untuk menyedarkan kita bahawa kesukaran adalah suatu yang pasti untuk mendapatkan kesenangan. Allah swt menyediakan kesukaran untuk melihat sejauh mana kita sanggup berkorban masa, diri kita serta apa sahaja yang kita ada untuk membantu Agamanya. Allah swt boleh memilih orang-orang yang kaya untuk memberikan hartanya kepada sekolah dan kita terus mendapatkan dana untuk membina sekolah baru namun mungkin Allah swt mahu melihat sejauh mana kita sanggup bekerja untuk mendapatkan dana bagi mendirikan sekolah tersebut.

Jika setiap orang yang membaca warkah ini bersedia untuk membantu mengutif dari rakan sepejabat, atau dari adik beradik atau dari jiran-jiran atau dari Jemaah masjid atau dari orang bawahan atau orang atasan atau sesiapa sahaja yang ditemui tentu sekali satu atau dua buku kupun tidak bermasalah untuk dikutip. Persoalanya adakah hati kita terpanggil untuk membantu Allah swt? Membantu untuk membina sebuah sekolah agama yang akan melahirkan generasi yang akan takut dan mengambil nilai Allah swt di masa akan datang. Sekiranya anda ingin mendapatkan buku-buku kupun tersebut sila maklumkan kepada saya untuk tujuan penghantaran.

Emailkan alamat tuan puan kepada saya kalamiar@gmail.com atau telephone saya di 0133544375. Sekiranya tuan puan melakukan kutipan dipejabat dan dimana sahaja sila masukkan wang tersebut kepada akaun : PEMBANGUNAN SEKOLAH IBN KHALDUN (BANK ISLAM: 12010010029602)

Bantuan dan pertolongan tuan puan hanya Allah swt sahaja yang akan membalasnya. Semuga amal-amal kita diredai dan mendapat keberkatan dari Allah swt. Amin.

0 comments: