Tuesday, February 2, 2010

Cara membezakan restoran mamak

*** catatan berikut bukan catatan penulis blog..

Cara membezakan restoran mamak, hindu

[b][color=#0640]Sekiranya anda ke kedai-kedai mamak, cuba periksa lauknya: adakah terdapat masakan berlaukkan daging lembu.


Ya, daging lembu. Inilah kunci untuk membezakan di antara kedai mamak Muslim dengan bukan mamak yang berlagak Muslim.

Kenapadaging lembu? Sebab, tidak mungkin penganut-penganut agama hindutergamak hendak menyembelih, memasak dan menghidangkan "tuhan" mereka!Di dalam agama Hindu, lembu merupakan haiwan suci yang dianggap tuhanmereka.

Justeru, masakan yang berasaskan daging lembu tidak akandihidangkan oleh restoran-restoran yang Hindu bukan Muslim yangmenyamar Muslim.

Mungkin mereka boleh menipu pelanggan dengan menggantungkan poster-poster al-Quran atau menggaji pekerja-pekerjaIndia Muslim yang mampu menjawab salam apabila disapa, tetapi mereka tidak akan sekali-kali menggadaikan "aqidah" mereka dengan menyembelih,memasak dan menghidangkan tuhan mereka itu.

Saya pernah membuat kajian rambang di sekitar Gombak dan Kuala Lumpur, dengan cara begini;

Sayamemasuki restoran dan meninjau-ninjau di kaunter lauk-pauk. Selalunyaakan tercatat pada lauk daging ?"daging lembu" atau "daging kambing".Sekiranya terdapat daging masakan daging lembu semestinya tuan restorantersebut adalah mamak Muslim.

Seandainya, tidak terdapat sebarang tulisan / tanda pada lauk berkenaan, saya akan bertanyakankepada pelayan restoran tersebut; "ada lauk daging tak?"

Pernah terjadi, pelayan tersebut menjawab, "kambing ada, daging lembu tiada".

Apabila mendengar jawapan tersebut, saya akan bertanya kembali, "kenapa tiada lauk lembu?".

Selalunya, pelayan restoran Mamak Muslim palsu akan terperangkan dan tergagap-gagap untuk menjawab.

Seterusnya, cabut sahaja daripada restoran tersebut.

Antara restoran yang saya dapati memang sebenar-benar mamak Muslim dengan cara ini adalah Restoran Thaqwa di Sri Gombak, dan Restoran Mamak (saya takingat namanya) di hadapan Bank Muamalat di Kuala Lumpur.


Sementara restoran yang saya kira sebagai bukan restoran bukan mamak yangmenyamar Muslim adalah restoran Mamak (pun saya tidak ingat namanya) dikawasan jalan pudu/jalan pasar, dan sebuah restoran mamak (pun saya tidak ingat namanya) di deretan Bangunan Plaza UMNO di Batu Caves.Restoran-restoran ini menggunakan nama Restoran Muslim, dan restorantersebut terdapat ayat-ayat Quran dan poster-poster keislaman, tetapiapabila ditanya tentang lauk daging lembu, mereka tergagap danterpinga-pinga.

Anda boleh cuba di tempat anda![/color][/b]

http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=78184&st=0

2 comments:

Anonymous said...

Terima kasih panduan ini.

Anonymous said...

tp ada jgk yg guna daging kerbau,tp bgtau pelanggan kata daging lembu, kena hati2 la memilih kedai..