Thursday, October 15, 2009

Bantuan Kecemasan Padang

Assalammualaikum dan salam sejahtera,Untuk makluman NGO yang dianggotai oleh saya (HALUAN) akan berangkat ke Padang pada hari rabu ini bagi membantu misi bantuan kemanusian, pada masa ini kami telah berjaya mengumpulkan sebanyak 25 ribu ringgit sahaja untuk menghantar bantuan keperluan. Jumlah ini adalah terlalu sedikit bagi membantu kesengsaraan yang di deritai oleh mangsa gempa bumi di Padang .Saya menyeru agar tuan puan dapat membantu dan memaklumkan kepada rakan-rakan bagi menyumbangkan sedikit rezeki yang telah diberikan oleh Allah swt bagi membantu mereka yang mendapat mala petaka ini. Pihak kami amat-amat memerlukan keewangan bagi menghantar team bantuan seterusnya dan dianggarkan sejumlah 30 ke 50 ribu ringgit diperlukan bagi menghantar ubatan-ubatan dan makanan bagi setiap kumpulan yang akan pergi kesana.Untuk makluman peristiwa gempa bumi tersebut telah berlaku pada rabu 30 sept jam 17.16 petang dengan kekuatan 7.6 ritcer yang mengorbankan setakat hari hampir seribu lebih nyawa. Gegaran susulan pada 17:58 Gegeran kedua pada khamis 1 okt jam 8.52 pagi.Jika dilihat waktu gempa bumi adalah pada 17:16, 17:58 petang dan pada 8:52 pagi. Jika dirujuk kepada ayat-ayat Allah swt pada nombor-nombor tersebut.17:16 (Al Israa’ ayat 16)

“Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”17:18 (Al Israa’ ayat 58)

“Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”8:52 (Al Anfal ayat 52)

“(Keadaaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengkitnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha kuat lagi Amat Keras siksaanNya.”

0 comments: