Friday, May 22, 2009

Keampunan & Kesyukuran Amat Diperlukan

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Kesilapan dan kesalahan adalah lumrah didalam kehidupan, namun adakah kita dapat memperbaiki segala kesilapan yang telah dilakukan dengan bersungguh-sungguh, adakah kita benar-benar bermohon kepada Allah swt agar kita diberikan keampunan dan dimaafkan segala kesilapan dan ketelanjuran yang telah dilakukan. Kita mungkin mudah untuk merasa sombong, bongkak atau membesar diri, adakah kita sedar apabila kita merasa bangga atau apa sahaja, ada orang lain yang lebih baik dari kita, ada orang lain lebih bahagia, lebih mendapat banyak anugerah dari Allah swt.

Persoalan yang perlu kita fikirkan adakah kita membanggakan diri atau kita bersyukur diatas pemberian dan kelebihan yang diberikan oleh Allah swt. Ramai dan kebanyakan manusia begitu cepat melupakan segala pemberian Allah swt, selalu mereka menyangka apa yang diperolehi adalah dari hasil usaha mereka sendiri, mereka menyatakan bahawa segala yang diperolehi adalah kerana mereka telah berusaha dan berkorban untuk mendapatkannya.

Bukankah walau bagaimana bersungguhnya atau walau kuat mana usaha yang dilakukan, hasil atau keputusan adalah milik Allah swt. Sebenarnya kita hanya boleh berusaha dan kita perlu menunjukkan kesungguhan berusaha, keputusan atau kejayaan adalah milik Allah swt. Allah swt boleh memberikan atau tidak memberikan langsung keputusan yang terbaik buat diri kita. Sejauh manakah kita menyerahkan segala-galanya kepada keputusan Allah swt. Adakah kita benar-benar berharap kepada Allah swt didalam kehidupan kita.

Ramai orang cepat berputus asa, mereka akan keloh kesah, murung dan banyak lagi tanda-tanda tidak puas hati apabila apa yang dihajatkan tidak tercapai. Mungkin gagal di dalam peperiksaan, mungkin gagal dalam percintaan, mungkin terlalu banyak beban yang ditanggung dan lain-lain masalah. Adakah kita sedar bahawa segala yang dilalui adalah datang dari Allah swt untuk menguji kita, kehidupan ini penuh dengan ujian dan apabila kita mendapat ujian adakah kita sedar bahawa kita memang layak untuk mendapat ujian tersebut dan kita perlu menjawab atau melalui ujian tersebut dengan penuh kesabaran. Kita perlu berusaha dan berharap agar Allah swt membantu diri kita mengatasi ujian yang diberikan oleh Alllah swt agar sentiasa mendapat yang terbaik. Namun sekiranya setelah berusaha bersungguh-sungguh keputusan yang diperolehi tetap tidak seperti yang kita hajatkan mungkin ada yang terbaik disebalik keputusan tersebut. Allah swt maha mengetahui dan kita perlu sentiasa berbaik sangka kepada Allah swt.

Mungkin apa yang kita sangka baik sebenarnya adalah buruk buat diri kita dan mungkin apa yang kita sangka buruk itu adalah baik buat diri kita, yang penting apabila telah berlaku kita perlu mencari yang terbaik disebaliknya dan menjadikan diri kita adalah hamba-hamba yang benar-benar bersyukur. Amin

***************** mohon ampun ***************************
Mohon ampun, tutup keaiban dosa daripada terdedah

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah?" (Surah Ali Imran ayat 135)
Istighfar bererti minta ampun kepada Allah SWT. Istighfar juga bererti minta ditudung (ditutup) segala kesilapan atau kesalahan.
Minta dilindung supaya ketika dibangunkan dari kubur di Mahsyar kelak, segala keaiban tidak terdedah kepada umum.
Dalam ayat 135 surah Ali Imran, Tuhan menjelaskan sifat baik di kalangan orang beriman yang 'ashi, apabila melakukan perkara keji atau menganiaya dan dedah diri kepada bahaya api neraka. Lalu ingat dan mohon ampun (istighfar) kepada Allah SWT minta ditudung dosanya.
Sesal kepada Tuhan kerana derhaka kepada-Nya, dengan anggota yang dikurnia oleh Allah SWT.
Menderhaka dengan mata kerana memandang perkara yang haram. Menderhaka dengan lidah kerana mengumpat serta berkata perkara haram. Derhaka dengan mulut kerana makan rezeki yang haram.
Semua anggota tubuh badan adalah kurniaan Tuhan, yang sepatutnya digunakan untuk taat dan berbakti kepada-Nya, bukan sebaliknya.
Firman-Nya lagi yang bermaksud: "Dan barang siapa yang mengerjakan kejahatan dan menganiaya dirinya, kemudian dia mohon ampun kepada Allah, nescaya dia mendapati Allah Maha Pengangampun lagi Maha Penyayang." (Surah An-Nisa ayat 110)
Pada ayat tersebut menjelaskan bahawa orang yang telah melakukan kejahatan atau menzalimi diri, kemudian ingat kepada Allah SWT dan beristighfar akan mendapati bahawa Allah SWT itu satu Zat yang sangat suka mengampunkan dosa, serta amat Kasihan Belas kepada manusia.
Mukmin yang 'ashi (derhaka) hendaklah berkeyakinan bahawa dosanya akan diampun dan dilindung daripada pandangan orang ramai, dengan syarat mereka menyesali dan taubat bermula daripada hati yang telah insaf.
Sepenuh hati berazam tidak melakukan dosa lagi, lantas lisannya menyebut 'Astaghfirullah' atau 'Lailaha illa anta inni kuntu minaz zolimin' atau Allahummaghfirli wa liwalidaiyya.
Atau katalah apa saja yang menunjukkan mereka tidak akan mengulangi kesalahan dan kesilapan yang telah dilakukan.
Insya-Allah, Tuhan akan terima taubat dan ditudungnya dosa mereka. Diberi keupayaan menentangnya ketika hati teringin melakukannya.
Timbul rasa malu dan gerun, akhirnya akan jadi manusia yang patuh dan taat kepada Allah SWT. Firman Allah SWT yang bermaksud: "Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohon ampun kepada-Nya. Sesungguhnya Dia Maha Pengampun." (Surah An-Nashr ayat 3)
Segala kerja bermula daripada anggota zahir atas dorongan hati. Jika bertasbih dan beristighfar terbit daripada sanubari insaf, hasil daripada sikap tersebut dalam jangka masa yang tidak lama, akan terbit rasa malu kepada diri untuk mengingkari istighfar yang diucapkan.
Firman Allah SWT lagi yang bermaksud: "Dan yang memohon ampun pada waktu sahur (sebelum fajar)." (Surah Ali Imran ayat 17)
Sifat orang mukmin ialah mereka berusaha bangun sebelum fajar untuk beristighfar kepada Allah SWT. Boleh beristighfar pada siang hari, tetapi kemungkinan beristighfar sekadar meniru orang lain.
Adapun bangun sebelum fajar adalah lambang keikhlasan kepada Allah SWT, ini kerana kebanyakkan manusia masih lena tidur.
Sesetengah sifat orang mukmin ialah hanya sedikit tidurnya pada waktu malam. Orang yang berkeadaan begini pada siang harinya tak mungkin melakukan perkara yang bertentangan dengan syariat Allah SWT.
Sebaliknya jika seseorang beristighfar dan berzikir pada waktu malam kerana tarik perhatian jiran sebelah, supaya jirannya tahu dia bangun beramal waktu malam, nescaya tiada kesan yang positif pada siang harinya, kerana dia beramal sekadar tarik perhatian manusia.
Rasulullah s.a.w. amat gemar beristighfar dengan: "Subhanaka Allahumma wa bihamdika Allahumma Ighfirli. Innaka Antat-Tauwwabur Rahim" Yang bermaksud: "Maha suci Engkau (daripada sifat kekurangan), ya Allah Tuhanku, dan aku memuji Engkau wahai Tuhanku ampunilah (segala dosa)ku. Sesungguhnya Engkau Amat penerima taubat lagi Maha Penyayang."
Lafaz istighfar hanya dihujung kalimah berbunyi "Ighfirli", tetapi dimulai dengan kata kata sanjungan dan bunga pujian.
Iaitu tasbih mensucikan Allah SWT dari segala sifat kekurangan dan kelemahan. Bertahmid memuji-Nya dengan segala Kemuliaan yang tidak terhingga.
Sebelum meminta sesuatu dari Tuhan lebih dahulu memuji-Nya dengan kata sanjungan. Inilah kaedah yang amat disukai oleh Allah SWT kerana meletakkan-Nya di tempat paling suci dan mulia, sesuai dengan sifat Keagungan Zat-Nya.
Justeru jika seseorang itu rajin bertasbih menyebut 'Subhanallah' dengan penuh kesedaran, misalnya menyebut 'Subhanallah' yang bermaksud Maha Suci Allah dari kejahilan, bererti Dia-lah Tuhan yang Maha Berilmu.
Sebut berulangkali 'Subhanallah' Maha Suci Allah dari sifat kelemahan yang lain, bererti Dia-lah Tuhan penuh dengan segala sifat Kesempurnaan. Sanjunglah Allah SWT dengan tasbih dan tahmid.

0 comments: