Monday, April 20, 2009

Keikhlasan memberikan kejayaan...

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Kehidupan yang dilalui penuh dengan amal-amal dan juga pengorbanan yang kita lakukan untuk mendapatkan kebaikan, ada yang melakukan sesuatu untuk mendapatkan pujian da nada yang melakukan untuk mendapat sanjungan dan perhatian. Namun walau apa sahaja yang kita lakukan semuanya adalah kepada apa yang kita niatkan. Allah swt hanya menerima yang bersih dan tidak bercampur aduk dengan yang lain.

Oleh sebab itu begitu sukar untuk kita niatkan hanya kepada Allah swt, kadang kala ada sedikit yang kita niatkan kepada perkara perkara-perkara lain dari Allah swt dan ini akan menyebabkan segalanya tidak diterima oleh Allah swt. Apakah kita benar-benar nak mencari keredaan Allah swt didalam semua tindakan kita? Apakah hanya kepada Allah swt sahaja harapan ganjaran kita atau kita masih mencari lagi pujian-pujian dari manusia.

Tidakah kita sedar bahawa kita terlalu lemah hingga untuk menahan kencing atau menahan kentut pun kita tidak mampu melakukannya, apatah lagi bagi melakukan banyak perkara yang ada dibumi ini semuanya adalah didalam perencanaan Allah dan allah swt yang memberikan usaha untuk kita Berjaya melakukannya, mengapa pula kita hendak berbangga dengan apa yang diberikan oleh Allah swt. Allah swt mengetahui apa yang telah dan ingin kita lakukan dan ia juga mengetahui bagaimanakan seharusnya kita melakukan segala sesuatu, namun ia mahu melihat bagaimanakah hati kita meletakkan Allah swt didalam keputusan dan tindakan yang ingin kita lakukan. Adakah kita melakukan segala-gala kerana Allah swt atau kita melakukan sesuatu kerana selain dari Allah swt.

Begitu mudah untuk melakukan sesuatu kerana bukan selain allah swt, kita sering bertindak kerana mengikut hawa nafsu dan juga melakukan sesuatu bukan atas sebab-sebab yang benar, kita sukar melakukan sesuatu kerana Allah swt kerana kita sering mahu mendapatkan pujian, kita mahu mendapatkan nama, kita mahu mendapatkan kekayaan dan harta. Bukankah segala-galanya adalah milik Allah swt dan Dia mampu memberikan apa sahaja kepada yang dia kehendaki dan jika kita berserah kepada Allah swt, Dia akan memberikan yang terbaik kepada kita, namun sejauh mana kita dapat merasakannya.

Memperkatakan keikhlasan adalah melakukan sesuatu tanpa memerlukan pujian, tanpa memerlukan sanjugan atau melakukan sesuatu tanpa mendapat apa-apa balasan dalam apa sahaja bentuk. Harapan hanya memerlukan balasan dari Allah swt yang maha mencipta dan maha pengasih. Pengorbanan yang begitu agung kerana mahukan janji-janji Allah sahaja dan imbuhan dunia adalah iringan yang diberikan oleh Allah swt bukan suatu yang mesti akan diperolehi. Keikhlasan akan meletakkan Allah swt sebagai matlamat hidup dan segala-galanya adalah untuk Allah swt. Allah swt matlamat kami dan ar rasul pimpinan kami. Allah hu alam

*****************************************
Beramal dan ibadah perlu dengan keikhlasan

Allah menjadikan manusia untuk beribadah dan memperhambakan diri kepadaNya. Ini jelas dari firman Allah s.w.t. yang bermaksud: “Tidak aku menjadikan manusia dan jin kecuali untuk beribadah kepadaku”.
Keikhlasan beribadah seseorang kepada Allah adalah bertolak dari niat seseorang itu mengerjakan ibadah tersebut. Ini jelas sebagaimana disabdakan oleh Rasulullah s.a.w di dalam hadisnya yang bermaksud: “Sesungguhnya segala perbuatan yang dilakukan itu dengan niat dan sesungguhnya tiap-tiap manusia apa yang diniatkannya maka barangsiapa yang hijrahnya kepada Allah dan Rasulnya maka hijrahnya itu kepada Allah dan Rasulnya dan barangsiapa yang hijrahnya kepada dunia yang ia ingin memperolehinya atau kepada perempuan yang hendak dinikahinya maka hijrahnya itu kepada apa yang ia inginkan.”

Setiap ibadah yang kita lakukan seperti sembahyang, puasa, zakat, sedekah dan lain-lain perlu kepada keikhlasan semata-mata kerana Allah kerana keikhlasan hati dalam mengerjakan ibadah adalah menjadi syarat penerimaan ibadah itu oleh Allah s.w.t. Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. :“Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa kamu, Dan harta kamu dan sesungguhnya Allah melihat kepada hati dan amal ibadah kamu.” Dengan ini jelas Allah s.w.t melihat hati manusia untuk menilai dan menentukan amal ibadat yang dikerjakan kerana Allah atau sebab-sebab lain.

Sesungguhnya ikhlas itu roh atau jiwa sesuatu amalan. Sesungguhnya sesiapa yang beramal tanpa keikhlasan semata-mata kerana Allah di dalamnya maka amalan yang ditunaikan itu tiada mempunyai roh dan tidak memberi kesan dan tidak diterima oleh Allah s.w.t.
Sabda Rasulullah s.a.w. :“Allah tidak menerima amalan melainkan amalan yang dikerjakan dengan tulus dan ikhlas baginya dan bertujuan mendapat keredaanNya”
Ia juga merupakan landasan yang kukuh di atas mana-mana orang yang melaksanakan bermacam-macam amal dan tugas kebaikan dan sifat keikhlasan itulah pokok segala kebahagiaan. Sesuatu kerja yang tidak keluar dari hati yang ikhlas nescaya tidak menghasilkan buah bahkan mungkin akan merugikan kepada diri sendiri. Orang yang bekerja tanpa keikhlasan dia bekerja hanya untuk lahir sahaja lupa kepada tujuan dan matlamat dia bekerja sedang tiap-tiap amal tanpa ikhlas pasti tidak menghasilkan pahala di sisi Allah.

Orang yang tidak mempunyai keikhlasan hati bererti yang berdiri di tempat gelap tidak mempunyai lampu cahaya untuk meneranginya, tidak mempunyai sayap untuk terbang tinggi, dia bekerja hanya untuk dorongan hawa nafsu sahaja. Cara yang demikian menjatuhkan tuannya ke lembah kebinasaan dan kehinaan. Tuhan memerintahkan kita semua beramal dan beribadat dengan keikhlasan hati. Segala pengabdian diri terhadap Allah hendaklah dilakukan seikhlas-ikhlasnya dengan penuh kebenaran, keadilan, kebijaksanaan dan kesabaran, sepertimana firman Allah s.w.t. di dalam surah Al-A’raf
Maksudnya: “Hadapkanlah muka kamu dengan lurus, tulus dan ikhlas tiap-tiap mengerjakan sembahyang dan serulah Tuhanmu sambil mengikhlaskan diri kepadaNya”

Dalam surah yang lain Allah menerangkan maksudnya: “Tidaklah mereka diperintahkan kecuali untuk berbakti memperhambakan diri kepada Allah dengan penuh keikhlasan”
Dari ayat di atas kita dapat memahami bahawa Allah memerintahkan kita semua supaya mengabdikan diri kita kepadaNya dengan tulus ikhlas dengan erti kata kita kerjakan sesuatu amalan, sesuatu kerja kerana Allah bukan sekali-kali kerana sesuatu atau seseorang yang lain lebih-lebih lagi kerana kedudukan dan kebendaan keduniaan.
Syeikh Al Khushairi seorang pengasas Tasauf menerangkan bahawa ikhlas itu ialah mengerjakan ibadah kerana ingin memperdekatkan diri kepada Allah s.w.t. bukan kerana untuk mencari kesayangan orang atau sesuatu hal yang lain selain daripada mengtakarufkan diri kepada Allah Tuhan yang menjadikan kita.

Sifat keikhlasan hati itulah yang menjadi pedoman kepada seseorang di dalam pekerjaan atau perkhidmatan. Ianya merupakan alat yang menyampaikan cita-cita yang mulia. Orang yang bekerja dengan penuh keikhlasan hatinya kerana Allah tentunya tidak mudah patah atau putus harapan di tengah jalan. Tidak mudah putus asa, dia tidak akan puas hati sebelum pekerjaan yang dilaksanakannya itu berhasil sepenuhnya. Mereka di dalam bekerja teguh pendirian kuat hemah dan kemahuan, dia tidak akan tersinggung hati lantaraan celaan dan kritikan orang lain. Tidak sombong kerana menerima pujian, tidak bangga kerana dinaikkan pangkat atau mendapat harta yang banyak dan kedudukan yang baik malahan orang yang bekerja dengan ikhlas tetap terus berusaha hingga tercapai yang dicita-citakan dan tidak akan memberhentikan kerja itu walaupun akan menghadapi rintangan, halangan dan menempuh pengorbanan yang besar kerana mereka mengharapkan keredaan Allah yang tidak ada batasannya.

Dalam hubungan ini Hujjatul Islam Imam Ghazali ada berkata : “Manusia semuanya mati kecuali yang masih hidup adalah orang yang berilmu tetapi umumnya orang yang berilmu itu sedang nyenyak tertidur kecuali yang jaga adalah orang yang berilmu dan beramal. Tetapi orang yang beramal itu pula sering tergoda atau terpedaya kecuali yang tidak terpedaya hanya orang yang ikhlas tetapi ingatlah bahawa ikhlas itu berada di dalam keadaan yang amat sulit ibarat telur di hujung tanduk”

Demikian caranya Imam Ghazali memberikan gambaran yang tepat terhadap sifat yang ikhlas itu dan kita harus yakin bahawa suatu amal yang dikerjakan dengan ikhlas ujudnya akan kukuh dan mestipun amal itu terpaksa juga tumbang kerana dilanda zaman tetapi kesannya tetap abadi. Oleh kerana itu sifat ikhlas di dalam beribadah amat penting dan dia merupakan senjata yang tidak luntur bagi menghadapi gangguan yang lahir dari syaitan sebagaimana firman Allah s.w.t.

Maksudnya: “Iblis berkata wahai Tuhanku oleh sebab engkau telah memutuskan aku sesat pasti aku akan menjadikan mereka memandang perbuatan baik di muka bumi ini dan pasti aku akan menyesatkan mereka kecuali hamba-hambaMu yang mengerjakan amal ibadat dengan penuh keikhlasan.”

Untuk dijadikan contoh mengenai ikhlas ini marilah kita meninjau satu riwayat cerita di dalam hadis Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oleh Muslim dari Abi Hurairah bererti:
“Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda bahawasanya manusia yang pertama dipanggil untuk diadili di hari kiamat ialah orang yang mati syahid. Dia datang kepada Allah TuhanNya sambil dia sendiri telah mengetahui nikmat apa yang akan diterimanya. Allah bertanya kepadanya apakah amal kamu? “Jawabnya aku berperang untukmu hingga aku mati syahid”. Allah berkata kepadanya “Engkau bohong, engkau berperang agar manusia mengatakan engkau seorang gagah, berani dan engkau sudah dikatakan begitu sebagaimana yang engkau kehendaki. Kemudian orang itu dihela masuk ke neraka.

Adapun yang menuntut ilmu dan telah mengajar pula serta menjadi pembaca Al-Quran, orang ini dibawa ke pengadilan Tuhan di hari kiamat sedang dia sendiri telah mengetahui nikmat yang akan diterimanya. Dihadapan Tuhan ditanya apa amalmu jawabnya “Aku banyak membaca Al Quran.” Berfirman Allah kepadanya “Engkau bohong!
Engkau menuntut ilmu itu agar dikatakan orang engkau seorang yang alim, engkau membaca Al-Quran itu supaya dikatakan orang seorang Qari dan yang demikian itu telah engkau dikatakan orang kemudian orang itu pun dihela masuk ke dalam neraka.

Adapun seorang lelaki yang telah mendapat kelapangan rezeki sebahagian hartanya dibahagikan kepada orang lain kemudian orang itu pun dibawa menghadap Allah untuk dibicarakan dan dia sendiri telah mengetahui nikmat yang akan diterimanya. Di hadapan Allah dia ditanya apa kerjamu dia menjawab “Aku telah membelanjakan hartaku kepada jalan yang engaku redhai dan itu telah aku kerjakan kerana engkau”. Allah telah berfirman kepadanya “Engkau berbohong engkau berbuat demikian itu adalah supaya dikatakan orang engkau seorang pemurah sedangkan yang demikian itu telah dikatakan orang kemudian orang itu pun dihela masuk ke dalam api neraka.”
Demikianlah riwayat hadis tiga jenis orang beramal tidak ikhlas. Amalan mereka ditolak tidak diterima oleh Allah dan akibatnya mereka dicampakkan ke dalam api neraka.

Beramal dan beribadah perlu kepada keikhlasan dan kejujuran dan untuk menjadikan amalan itu agar kekal abadi sempurna lahir dan batin perlulah kita lakukan segala amalan dengan tulus dan ikhlas semata-mata kerana Allah Taala dan hendaklah segala amalan kebajikan yang kita lakukan dapat dilakukan dengan seikhlas-ikhlasnya supaya ianya benar-benar dapat diterima oleh Allah s.w.t. dan dapat meningkatkan ketaqwaan kita kepadaNya. Syurga Allah hanya milik mereka yang taat melaksanakan perintah Allah dengan penuh kesabaran dan keikhlasan dan merekalah orang-orang yang berjaya dunia dan akhirat. Kejayaan dunia tanpa ketaatan dan keikhlasan kepada Allah hanyalah tipudaya dan perhiasan yang mengasyikkan dan mereka akan rugi-seruginya di akhirat.
Oleh nurjeehan

0 comments: