Saturday, August 1, 2009

Kesungguhan bermula dimana...

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Kesungguhan dan kemahuan untuk melaksanakan sesuatu tugas berbeza-beza dari seorang dengan seorang yang lain, ada yang bersungguh-sungguh sehinggakan lupa pada diri sendiri apabila melakukan tugas yang diamanahkan kepada mereka tetapi ada pula yang melakukan tugas dengan sambil lewa sahaja. Mereka yang bersungguh-sungguh tentu sahaja mempunyai sebab yang tertentu mengapa melaksanakan tugas dengan sepenuh jiwa mereka.

Mengapa kita tidak bersungguh-sungguh? Adakah kerana kita tidak cukup kuat sebabnya untuk melaksanakan tugas-tugas tersebut atau daya pendorong untuk melaksanakan tugas itu tidak ada pada diri kita? Mengapa setengah orang amat rajin membaca Al Quran, mereka merasakan nikmat apabila membaca Al Quran. Namun ramai juga yang tidak mampu untuk membaca Al Quran walaupun hanya sepotong ayat Al Quran di dalam sehari.

Tentu keputusan atau pemilihan didalam kehidupan yang menyebabkan perbezaan dari tindakan seseorang dengan seseorang yang lain. Berapa jelas matlamat dan tujuan seseorang itu didalam kehidupannya? Mari kita menyemak sejauh mana jelasnya matlamat tujuan kehidupan kita, apakah kita mencari sesuatu yang agung atau sesuatu yang fana? Adakah kita mencari sesuatu yang kekal atau yang sementara? Persoalan demi persoalan perlu kita fikirkan dari masa kesemasa, orang yang bijak adalah yang berfikir tentang kehidupan diakhirat berbanding dengan kehidupan di dunia semata-mata.


Kehidupan suatu yang telah ditentukan oleh Allah swt untuk kita menguruskannya, kita tidak meminta untuk dilahirkan namun kita ada sekarang, tentu ada matlamat mengapa kita dijadikan dan memberikan kebaikan buat orang lain, marilah kita mencipta saat-saat bermakna untuk kehidupan manusia didalam dairi kehidupan kita agar dinilai oleh Allah swt dan mendapat surganya. Amin

BAHAYA KEMEWAHAN

Daripada Ali bin Abi Thalib r.a., "Bahawasanya kami sedang duduk bersama Rasulullah saw. di dalam masjid. Tiba-tiba datang Mus'ab bin Umair r.a. dan tiada di atas badannya kecuali hanya sehelai selendang yang bertampung dengan kulit. Tatkala Rasulullah saw.melihat kepadanya Baginda menangis dan menitiskan air mata kerana mengenangkan kemewahan Mus'ab ketika berada di Mekkah dahulu (kerana sangat dimanjakan oleh ibunya) dan kerana memandang nasib Mus'ab sekarang (ketika berada di Madinah sebagai seorang Muhajirin yang terpaksa meninggalkan segala harta benda dan kekayaan di Mekkah). Kemudian Nabi Muhammad saw. bersabda, "Bagaimanakah keadaan kamu pada suatu saat nanti, pergi di waktu pagi dengan satu pakaian, dan pergi di waktu petang dengan pakaian yang lain pula. Dan bila diangkatkan satu hidangan diletakan pula satu hidangan yang lain. Dan kamu menutupi (menghias) rumah kamu sepertimana kamu memasang kelambu Ka'bah?". Maka jawab sahabat, "Wahai Rasulullah, tentunya di waktu itu kami lebih baik daripada di hari ini.Kami akan menberikan penumpuan kepada masalah ibadat sahaja dan tidak usah mencari rezeki". Lalu Nabi saw. bersabda, "Tidak! Keadaan kamu di hari ini adalah lebih baik daripada keadaan kamu di hari itu". (Riwayat Tirmizi)

Keterangan:
Dalam hadis ini Nabi kita Muhammad saw. menerangkan bahawa umatnya pada suatu masa kelak akan mendapat kekayaan dan kelapangan dalam kehidupan. Pagi petang pakaian silih berganti. Hidangan makanan tak putus-putus. Rumah-rumah mereka tersergam indah dan dihias dengan bermacam-macam perhiasan. Dalam keadaan demikian kita juga mungkin akan berkata seperti perkataan sahabat. Di mana, kalau semuanya sudah ada, maka senanglah hendak membuat ibadat. Tetapi Nabi kita Muhammad saw. mengatakan, "Keadaan serba kekurangan itu adalah lebih baik untuk kita", ertinya lebih memungkinkan kita untuk beribadat.

Kemewahan hidup banyak menghalang seseorang dari berbuat ibadat kepada Allah swt., sepertimana yang berlaku di hari ini. Segala yang kita miliki kalaupun tidak melebihi keperluan, namun ianya sudah mencukupi. Tetapi, bila dibanding dengan kehidupan para sahabat, kita jauh lebih mewah daripada mereka, sedangkan ibadat kita sangat jauh ketinggalan. Kekayaan dan kemewahan yang ada, selalu menyibukkan kita dan menghalang dari berbuat ibadah. Kita sibuk menghimpun harta dan juga sibuk menjaganya serta sibuk untuk menambah lebih banyak lagi. Tidak ubah seperti apa yang pernah disabdakan oleh Rasulullah saw., "Seandainya seorang anak Adam itu telah mempunyai satu gunung emas, dia berhasrat untuk mencari gunung yang kedua, sehinggalah ia dimasukkan ke dalam tanah (menemui kematian)".

Begitulah gambaran yang sebenar terhadap kehalobaan manusia dalam menghimpun harta kekayaan. Ia sentiasa mencari dan menambah, sehinggalah ia menemui kematian. Maka ketika itu, barulah ia sedarkan dirinya dengan seribu satu penyesalan. Tetapi di saat itu sudah tidak berguna lagi penyesalan. Oleh itu janganlah kita lupa daratan dalam mencari harta kekayaan. Tidak kira halal atau haram, yang penting dapat harta. Tidak kira waktu sembahyang, bahkan semua waktu digunakan untuk menimbun kekayaan. Biarlah kita mencari mata benda dunia pada batas-batas keperluan. Kalau berlebihan bolehlah digunakan untuk menolong orang lain yang kurang bernasib baik, suka menderma dan suka bersedekah, sebagai simpanan untuk hari akhirat kelak. Orang yang bijak adalah orang yang mempunyai perhitungan untuk masa akhiratnya dan ia menjadikan dunia ini tempat bertanam dan akhirat tempat memetik buahnya.
Petikan dari: 40 hadith tentang Peristiwa Akhir Zaman

0 comments: