Thursday, March 13, 2008

Terus memperbaiki diri

Assalammulaikum dan salam sejahtera,


Lampiran hari ini di tujukan buat diri saya sendiri yang selalu lalai didalam melaksanakan tanggungjawab terhadap Allah swt, semuga saya dapat memperbaiki diri sendiri dan terlalu banyak perkara yang boleh kita perbaiki didalam kehidupan yang terlalu singkat ini. Kita terlalu sibuk dan kadang-kadang terlupa apakah yang perlu kita berikan keutamaan didalam kehidupan ini.


Semuga kita tergolong didalam orang-orang yang mencari redza Allah swt dan mendapat keredaan daripada Allah swt. TQ


CARA ANDA MENGETAHUI SAMADA “ADAKAH ANDA GOLONGAN YANG DERHAKA KEPADA ALLAH ”APAKAH PERASAAN ANDA APABILA ANDA MEMANGGIL ANAK @ ISTERI @ PEKERJA ANDA?TETAPI MEREKA BUAT TIDAK DENGAR DAN CUMA DATANG KEPADA ANDA SELEPAS 1 @ 2 JAM SELEPAS ANDA PANGGIL DENGAN BERKATA “ADA APA AYAH @ ABANG @ BOS ?. TADI AYAH @ ABANG @ BOS PANGGIL SAYA KAN ?”


- Sediakan jawapan anda terlebih dahulu sebelum pergi ke muka seterusnya.


Mungkin anda akan lempang anak/isteri anda atau pecat pekerja anda. Didalam kepala anda anak/isteri/pekerja derhaka tak guna di simpan. Sesia aku bela/jaga atau beri gaji selama ni.Mungkin anda ada definasi lain yang lebih baik atau lebih buruk.


Soalannya : Setakat apakah yang anda telah berikan kepada anak/isteri/pekerja anda ? Makan ? Minum ? Rumah ? Wang ?


Lihat lah fakta ini dan renungilah kebenarannya………semoga kita sama sama beroleh manfaat daripadanya.

•Allah memanggil kita 5 kali sehari semalam melalui muazzin ( Azan waktu ).


•Adakah kita pergi menyahut seruan Allah itu atau kita sebuk dengan urusan kita dengan alasan waktu solat masih panjang lagi, ada mesyuarat dan lain lain alasan lagi.


•Ingatlah Allah memberikan kita semuanya. Dari jari, tangan, kaki, mata, kepala dan segala galanya yang ada ditubuh kita. Tak pernah minta di bayar. Rasa rasa kalau dia minta bayar sewa tangan atau mata camne ?? Ataupun dia kata nak buang air kena sewa setiap kali pakai ???


•Dia (Allah) Cuma minta kita syukur kepada nya dan taat apa yang disuruhnya seperti yang tercatit didalam al-Quran.


•Datang Solat berjemaah setiap waktu apabila di panggil oleh Raja sekalian Alam.


•Gunakan hukum Allah sepenuhnya didalam kehidupan ini dan lain lain lagi.


•Kalau “anak/isteri/pekerja” kita panggil tak guna/derhaka kerana ingkar bila dipanggil mengadap kita ….apakah pula status kita disisi Allah bila dipanggil (AZAN) tapi kita buat pekak / bodoh


•KITA DATANG SOLAT 1 @ 2 JAM KEMUDIAN SEDANGKAN ALLAH NAK KITA SOLAT JEMAAH (INGAT DIA) LEPAS SAJA AZAN HABIS.


•BUKANKAH ITU MAKNANYA KITA TERAMAT DERHAKA KEPADA ALLAH SEPANJANG HARI. SUBHANALLAH… INGATLAH semua yang ada didalam diri kita ini kita pinjam daripada Allah taala tanpa bayaran sesenpun.posted on behalf of IAR

0 comments: