Monday, March 31, 2008

Seorang hamba yang di uji

Assalamulaikum dan salam sejahtera,

Kehidupan kita bagaimana kita memandunya? Adakah kita mengunakan akal yang diberikan untuk menilai apa yang telah kita lakukan. Bagaimana jika pagi ini kita pergi ke kubur dan melihat kuburan yang ada dengan keadaan yang sunyi dan sepi. Tapi apakah mereka dalam keadaan baik atau penuh dengan penderitaan.

Mungkin masa hidupnya mayat itu begitu angkuh dan bongkak tetapi apabila telah dikebumikan tidak dapat bergerak dan terdiam sepi, mungkin ada yang telah melakukan banyak kebaikan dan didalam kuburan itu penuh dengan kenikmatan yang tidak kita ketahui bagaimana pula pemberian daripada Allah swt.

Wahai diri ini, bagaimanakah pula kesudahannya akan aku nanti, adakah akan merasakan kebaikan seperti para suhadak dan para nabi? Berikanlah hidayahMu Ya Allah kerana dengan mendapat ilmu, kami akan memperbaiki diri kami, berikah kami mencintaiMU dan berilah kami mencintai rasul dan kekasihMu Ya Allah. Amin

============================================================

Al kisah seorang hamba Allah pergi bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tiba-tiba dia terdengar satu bunyi... jeng!jeng!jeng!...bunyi.. ..aauuummmmm!!!!! Bunyi harimau yang kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja. Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tersebut terus mengejar hamba Allah ni.

Di sebabkan terlalu lapar, sang Harimau terus mengejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi. Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan matanya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi.

Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan ditengah-tengah perigi. Di mulut perigi, harimau yang lapar tu menunggunya.

Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir bagaimana nak menyelamatkan diri, tiba-tiba terdengar bunyi kocakan air di bawah perigi. Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya. Terdapat 2 ekor buaya yang kelaparan. Apalah nasib, dah jatuh ditimpa tangga tangg pula.

Bertambahlah takut si hamba Allah ni. Di atas ada harimau di bawah ada buaya. Semakin risau dan takutlah hamba Allah ini. Semasa tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tiba-tiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas mengikut tali yang hamba Allah tu bergayut. Sampai di atas tikus tu mula menggigit tali tersebut.

Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh.... macam mana ni. Selepas itu, keluar pula lagi seekor tikus yang berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai di atas tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni.... habislah jadi mangsa buaya. Hamba Allah terus berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu tali putus dan jatuh ke bawah, makan dek buaya.

Macam mana ni... Sedang hamba Allah tu berfikir macam mana nak selamatkan dirinya, tiba-tiba....terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu... bunyi lebah sedang membawa madu. Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa madu.

Tiba-tiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata. Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni." Kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yang menantinya di bawah.

Sekiranya anda ingin mengetahui, si Hamba Allah itu adalah kita semua. Harimau yang mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah. 2 ekor buaya itu adalah malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti. Tali yang tempat si hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita kalau pendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita. Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.

Madu...,madu yang jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia.

Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak ingat Allah. Astaghfirullah...


1 minit untuk mengingati Allah

Step 1: Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih akan:

*SUBHANA'LLAH

*ALHAMDULI'LLAH

*LA I LAHA ILLA'LLAH

*ALLAHU AKBAR

*ASTAGHFIRU'LLAH

*LA ILAH ILLA'LLAH, MUHAMMADUN RASULU'LLAH

*ALLAHUMMA SALLY WA SALLEM WABAREK ALA SAYYEDINA MUHAMMAD

*WA AALIHE WA SAHBIH AJMA'EEN


Step 2: Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat,perkataan demi perkataan

Step 3: Forward email ini kepada sekurang-kurangnya 7 orang sahabat anda.

Result 1: Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk mengingati,berdoa dan bermunajat kepada ALLAH Yang Maha Esa.

Result 2: Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk mengingati, berdoa kepada Nabi Muhammad Alaihisallam.

Result 3: Dalam masa satu jam sekurang-kurangnya 7 orang telah mendoakan kesejahteraan untuk kita dan di AMIN oleh para Malaikat,INSHA'A'LLAH

Oleh itu....................duduklah sambil merenungi betapa kekuasaan Allah dalam kehidupan kita seharian kerana melakukan segala yang diredhoiNya. Bersamalah kita berdoa agar sentiasa di beri nikmat kesejahteraan dan kelapangan akal dan fikiran dalam kita menjalani kehidupan seharian dalam apa jua yang kita kerjakan.

posted on behalf od IAR

0 comments: