Monday, April 28, 2008

PERSAHABATAN KEMANA TUJUANNYA?

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Persahabatan, persahabatan, persahabatan kemanakah akhirnya? Apabila kita bersahabat apakah matlamat yang telah kita tentukan? Untuk gembira? Untuk bahagia ? untuk kawan ketawa atau apakah yang ingin kita cari di sebalik persahabatan itu? Mari kita renung kerana kawan gembira ramai dan kawan menangis amat sedikit.

Sejauh mana kita sanggup menegur kawan kita kerana inginkan melihat mereka tidak jatuh kepada kemusnahan, untuk menjaga diri kawan kita agar selamat di akhirat, bagaimana kita melihat rakan kita apabila ditimpa malapetaka sejauh mana sempati kita dan sejauh mana kita sangguh melakukan pengorbanan. Mari kita semak dulu siapa diri kita sebelum kita menuntut orang lain melakukan yang terbaik buat diri kita? Adakah kita telah melakukan yang terbaik buat orang lain?

Bukan hidup perlukan balasan tetapi allah swt akan membalas segala tindakan yang kita lakukan seadil-adilnya, Sekiranya kita tidak endah kepada rakan kita akan tiba suatu masa nanti rakan kita tidak mengendahkan kita pula.


posted on behalf of IAR

0 comments: