Monday, March 16, 2009

Cemburu tanda ikatan cinta

Assalammualaikum dan salam sejahtera


Kasih dan cinta selalunya akan mencorakkan kebahagian sesebuah rumah tangga, namun cemburu juga menandakan bahawa ikatan kasih yang begitu tinggi yang ad adi antara dua insan untuk memastikan akan ikatan kasih sayang terus menerus dapat di jaga dengan sesempurna yang boleh.


Tiada cemberu adalah suatu sifat yang buruk kerana hanya binatang henzir sahaja yang tiada sifat-sifat cemburu didalam kehidupannya. Oleh sebab itu islam amat melarang dan mengharamkan umatnya memakan daging henzir kerana akan lahir sifat tiada malu dan cemburu didalam kehidupan seseorang dengan memakannya dan juga banyak lagi contoh keburukan yang akan berlaku sekiranya seseorang itu memakan henzir. Sejauh mana kebenarannya perlu diteliti melalui kajian sain dan tidak dapat untuk disertakan dalam tulisan ini.Cemburu untuk tidak melakukan amalan Allah perlu kita rasakan didalam kehidupan kita dan kita perlu merasakan untuk berusaha bersungguh-sungguh untuk memberikan yang terbaik apabila kita melakukan perintah Allah swt. Kita cemburu kepada isteri kita kerana kita mahukan mereka melakukan yang terbaik buat diri kita dan bukan kepada orang lain. Persoalannya adakah kita telah melakukan yang terbaik untuk mendapatkan Rahmat dari Allah swt. Jika kita menjaga diri kita insaallah Allah swt akan menjaga diri-diri orang yang kita kasihi dan memberikan ketenangan di dalam kehidupan kita.Hidup ini sungguh tenang dan bahagia apabila seseorang itu memilih islam didalam kehidupannya kerana semua yang berlaku samada yang dikatakan baik atau yang dikatakan buruk adalah dari Allah swt, mereka menerima segalanya dan merasakan bahawa apa yang berlaku adalah dari allah swt yang penting kita hanya berusaha terbaik mungkin, jika keputusan tetap tidak baik tentunya ada disebalik perkara yang berlaku ada sesuatu yang disediakan oleh Allah swt untuk melihat sejauh mana keikhlasan kita atau untuk melihat kita sejauh mana berserah diri kepada ketentuan Allah swt. Allah swt maha bijak sana dan menentukan sesuatu untuk menguji hamba-hambanya. Allah hu alam

***********************************************************

TIPS5: RUMAHTANGGA BAHAGIACemburu keterlaluan boleh bawa padah
KATA orang, cemburu itu tandanya sayang. Namun, sedar atau tidak, perasaan cemburu itu ada kalanya boleh menjadi musuh yang membawa kepada kehancuran sesebuah rumah tangga.
Dari sudut psikologi, cemburu adalah perasaan sakit hati, marah, tidak percaya, dan kurang yakin seseorang terhadap pasangan yang dicintai. Selalunya, perasaan ini timbul lantaran sikap suami atau isteri yang gemar membayangkan pasangannya mempunyai hubungan istimewa dengan seseorang di luar pengetahuannya.


Pensyarah Jabatan Psikologi Pendidikan dan Kaunseling, Fakulti Pendidikan, Universiti Malaya, Prof Suradi Salim, berkata masalah cemburu di kalangan suami isteri sebenarnya berkait rapat dengan tindakan seseorang dari sudut dalaman dan luaran.


Penilaian dari kedua-dua sudut itu akan menentukan sama ada seseorang yang berperasaan cemburu itu mengalami masalah psikologi atau tidak.


“Jika masalah itu berpunca daripada aspek dalaman, psikologi seseorang itu mungkin terganggu dan sering kali menimbulkan perasaan bimbang, resah, gelisah dan syak wasangka terhadap pasangan. Sebaliknya, jika pasangan mempamerkan tindakan negatif antaranya mengecam dan memberontak, mereka dikatakan menunjukkan sifat cemburu itu dari aspek luaran.


“Dari situ kita boleh nilai sama ada cemburu yang ada itu mendatangkan masalah atau tidak. Faktor yang menjadi penyumbang kepada masalah ini tidak banyak kaitannya dengan keegoan suami. Sebaliknya, kurangnya keyakinan, dan kepercayaan kepada pasangan menyumbang kepada masalah ini. Ini lebih berkaitan dengan psikologi seorang itu,” katanya.
Beliau berkata, kurang persefahaman dan interaksi kedua-dua belah pihak membuatkan masalah itu semakin meruncing. Kesan positif dan negatif boleh timbul daripada sifat cemburu ini.


Positif jika perasaan berkenaan dapat menghalang seseorang itu daripada berlaku curang terhadap pasangannya. Namun, kesan negatif daripada sifat itu tidak boleh dipandang enteng.
Perasaan cemburu yang tidak terkawal sering kali membawa kepada perlakuan di luar batas kemanusiaan antaranya bertindak memukul, mendera dan membunuh isteri jika hilang pertimbangan.


Dalam hubungan ini, Prof Suradi berkata, apabila seseorang itu sudah berkahwin perlu menanamkan sifat kesetiaan kepada pasangannya. Keyakinan, perhatian dan kasih sayang yang dicurahkan serba sedikit mengurangkan perasaan cemburu suami.
Tingkah laku sebagai isteri atau suami dan batas pergaulan dengan bukan mahram perlu dijaga dan diawasi setiap masa.


“Ikatan perkahwinan perlu ada sikap saling mempercayai antara satu sama lain. Oleh itu, sebelum seseorang berkahwin, terlebih dulu kita digalakkan mengenali pasangan yang bakal dikahwini. Ini serba sedikit membantu wanita supaya tidak mengalami pelbagai masalah selepas berkahwin kelak.


“Jika bakal suami anda menunjukkan sikap cemburu keterlaluan, elok wanita itu berfikir panjang jika ingin membina hubungan yang lebih serius kerana bimbang banyak perkara buruk boleh berlaku selepas mereka berkahwin.


“Suami juga tidak boleh ambil sikap lepas tangan dan hanya menyalahkan wanita semata-mata. Mereka seharusnya bertindak menyiasat dulu perkara yang menjadi punca kepada perasaan cemburu itu.


“Sewajarnya, suami tidak boleh bertindak melulu tanpa sebarang bukti kerana ini akan memberi kesan buruk dalam jangka masa panjang terhadap hubungan perkahwinan,” katanya.
Beliau berkata, dari aspek psikologi psikologi seseorang yang bersikap sebegitu biasanya kurang yakin kepada diri sendiri dan sering kali berprasangka buruk serta was-was kepada pasangannya.


Selain itu, seseorang yang mempunyai pengalaman masa lampau yang buruk akan sentiasa menganggap pasangannya tidak boleh dipercayai. Faktor keistimewaan yang dimiliki isteri antaranya berpendidikan tinggi dan mempunyai daya tarikan fizikal menarik juga menjadi punca kepada masalah ini.


“Dalam Islam, suami perlu ada sifat cemburu dan sentiasa was-was kepada isteri. Begitu juga isteri. Namun, ia perlu berada pada keadaan terkawal dan tidak memudaratkan diri sendiri serta hubungan suami isteri.


“Kedua-dua pihak harus menjaga hubungan dengan sebaiknya untuk mengelak masalah cemburu ini,” katanya.

0 comments: